Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pojednání o základech liberální strany a „sbližování s ČSSD“

V tomto blogu bych se rád věnoval  tématu, které s minulým příspěvkem o důchodové reformě jen zdánlivě nesouvisí. Po nedávné medializaci toho, že strana Věci Veřejné se sbližuje s ČSSD a nemůže být zároveň opozicí v koalici a zároveň sympatizovat s opozicí jako takovou mi došlo, že bych se měl k věci jasně vymezit a pár bodů  také osvětlit.

„ Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého“, řekl Stuart Mill, jeden z posledních  otců liberálních myšlenek osvícenství. Na své ideové konferenci se strana VV zřetelně přihlásila k odkazu evropských liberálních stran, které myšlenky svobody, volného podnikání a vlády práva uznávají. Usnesli jsme se, že jsme stranou zakotvenou v politickém středu a svoboda je stěžejním krédem našeho ideového zakotvení. Je to naše platforma a princip, který vyznáváme. Protože ale končí tam, kde začíná svoboda druhého, znamená to, že člověk je a nejspíše i musí být solidární vůči svému okolí, vůči dalším lidem kolem nás.

Je nesmyslem být centristickou stranou? Anebo je to tím, že na to nejsme v českém prostředí zvyklí a lépe se nám orientuje v pravolevé ose politického spektra? Je to něco, co u nás nemá historii, něco, co neznáme a proto tomu nedůvěřujeme? Fakt, že strana VV se hlásí k politickému středu apriori neznamená, že je to strana bez názoru, že bychom nevěděli „ na jakou stranu“ se přidat. Dámy a pánové, musím zde říci a to upřímně, že my jsme si dali daleko větší ambici. Pro nás být v politickém středu znamená zastávat roli „balancéra“ v pravolevém prostředí. Vyrovnávat rapidní výkyvy a tupit ostré hroty. Svoboda ano, ale i ta má přeci své hranice a člověk prostě žije ve společenství, ať se mu to líbí nebo ne.

Dostávám se k jádru věci. To, co jsem, asi i mou chybou opomněl vysvětlit i našim voličům je způsob projednávání nejzásadnějších zákonů ve státě – systémové reformy. Takovou reformou je i reforma důchodová nebo zdravotní. Pokud bychom hypoteticky přijali letos v koalici tak, jak to máme v plánu, navrženou důchodovou reformu, začala by se pomalu rozjíždět od roku 2012. Systémové změny se vyznačují určitou setrvačností, tudíž etapa prvních dopadů na důchody občanů bude pociťována zhruba za 15 a více let.

Strana VV se jasně zavázala, že veškeré systémové reformy, tudíž reformu zdravotní, důchodovou a sociální bude řešit se všemi demokratickými stranami napříč politickým spektrem. ČSSD je stranou demokratickou. A proč považujeme za důležité s ní o tom přinejmenším diskutovat? Protože reformy měnící zaběhlé systémy nejsou věcí jen jedné vlády a mnohdy to není otázka ani dalších dvou následných vlád. Jde o naše příští generace, o naše děti, abychom jim umožnili se pohybovat v daleko spravedlivějším sociálním systému. Spravedlivější sociální systém pro VV znamená, že lidé, kteří pracují, mají děti a odvádí daně, by měli dostávat vyšší důchod a jiné i třeba daňové benefity než lidé, kteří pracovat můžou, ale nechtějí. Pro nás je spravedlivá zásluhovost. Je naší odpovědností další generaci v dnešním politickém spektru zajistit, že příští vláda neudělá revizionistický krok zpět.

Proto, a jen z těchto důvodů se strana VV rozhodla plnit to, proč šla do koalice. Řekli jsme jasně, že budeme vládou rozpočtové odpovědnosti. Pakliže máme být zodpovědní vůči další generaci, musíme polknout někdy až přebujelou stranickou vyhraněnost a vstoupit do dialogu s ostatními demokratickými stranami o zásadních věcech našeho státu. Pro tento účel to strana VV dělá a udělá to znovu, pokud bude potřeba. Pro úplnost, KSČM demokratickou stranou není a proto s ní o reformách nevyjednáváme. To jsem chtěl pouze pro upřesnění.

 

 

 

Autor: Vít Bárta | pondělí 7.2.2011 12:20 | karma článku: 20,49 | přečteno: 1930x
  • Další články autora

Vít Bárta

Kdo je to Radek John?

Nakolik znám povahu současného hektického světa, většina lidí si již na Radka, co si budu nalhávat i na mě, udělala svůj rychlý názor. Všichni žijeme své životy a na základě útržkovitých a sporadických informací musíme soudit o věcech, kterým bychom měli v ideálu věnovat více času. Soudíme hrdiny i grázly, celebrity i umělce, tuneláře i státníky na základě toho mála, co nám zprostředkuje pochybná novinářská klika. A ač si je většina z nás zcela vědoma toho, jak, kdo, na čí povel a za čí peníze informuje českou veřejnost, přesto pro fatální nedostatek zdrojů těmto informacím chtě nechtě věříme. Kéž bych mohl změnit tento nespravedlivý chod světa, ačkoliv sám nevím, čím jej nahradit.

26.2.2014 v 17:48 | Karma: 20,64 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Politika

Vít Bárta

Zaorálek by měl nastražit uši: „Singerovka“ zafungovala

Včera přinesl Český statistický úřad informaci o tom, že intervence České národní banky z konce minulého roku přinesly ovoce. Tuto zprávu, která apriori chválí guvernéra ČNB Miroslava Singera, by si měli uložit do paměti všichni zastánci rychlého přijetí eura, zvláště pak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

7.2.2014 v 14:24 | Karma: 20,22 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Hnus: Hazard vítězí, Kalousek se zdržel hlasování o vlastním návrhu

Dnes ráno jsem avizoval, že předložím návrh novely Miroslava Kalouska, která by umožňovala okamžité stažení výherních automatů, které jsou v rozporu s vyhláškami obcí. To, že to Kalousek s dobrodiním a ozdravením ČR nemyslel vážně, se ukázalo dnes ve 14:23, kdy se zdržel hlasování nad vlastním návrhem.

13.8.2013 v 14:59 | Karma: 27,36 | Přečteno: 1989x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Tři důvody, proč chci vidět Kalouska s banánovou krabicí

Vládnutí proklínaného torza vlády premiéra v demisi Petra Nečase a „renovovaného“ kabinetu Miroslavy Němcové, kde si ukojí personální tužby Karolína Peake stejně jako dost možná i Michal Doktor, musí přerušit na pár dní vláda odborníků Jiřího Rusnoka a to hned ze tří důvodů.

26.6.2013 v 10:51 | Karma: 25,00 | Přečteno: 1724x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Když ne úžeh, tak co? Kalousek chce zvednout platy politikům

Varování prezidenta Miloše Zemana před plánem ministra financí Miroslava Kalouska na zvýšení platů ústavních činitelů o 27 procent od roku 2014 je naprosto v pořádku. Tento Kalousků návrh nepovažuji za nic jiného než opětovnou provokaci občanů ČR.

19.6.2013 v 14:36 | Karma: 20,97 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1732x
Poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.
Od 13. července 2010 do 21. dubna 2011 ministr dopravy České republiky.
Zakladatel, dlouholetý generální ředitel (do února 2010) a spolumajitel (do 7. července 2010) bezpečnostní agentury ABL. Manažer odvětví roku 2008 v soutěži organizované Českou manažerskou asociací.
www.vitbarta.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky