Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Superstrategie: základem je dialog, jen bručet nestačí!

  Poté, co jsem v polovině ledna představil veřejnosti takzvanou dopravní superstrategii, se snesla na mě i na samotné autory jejího návrhu vlna negativních reakcí. Přitom právě návrh zmíněného dokumentu je nezbytnou součástí dalšího, a hlavně plynulého, rozvoje dopravního sektoru v České republice. Na tvorbě dokumentu se podílelo hned několik klíčových organizací, akademici i odborníci, kteří k tématu mají co říct a zásadně odmítám tvrzení, že by úředníci z ministerstva opomenuli cizí názory. Odmítám i narážky na rychlost tvorby návrhu. Je totiž výsledkem půlročního intenzivního jednání. Mezi tvůrce materiálu se mimo jiné přidal i Státní fond dopravní infrastruktury nebo Asociace krajů ČR. Není mi tedy jasné, proč se nyní jednotlivé kraje začaly k superstrategii obracet zády a stěžovat si na ni. Proč se raději nezapojí do konstruktivní debaty?

Pravda je, že se tímto dokumentem nedá vyhovět všem. Resort nemá vlastní tiskárnu peněz. Nemůže slibovat na všechny strany nesplnitelné. To už bohužel dělali někteří ministři přede mnou. Právě díky nim jsme teď tam, kde jsme. Je čas pojmenovat věci pravými jmény a otevřeně říci jak to je.

Už od začátku jsem věděl, že prvním návrhem superstrategie nepotěším ani kraje, ani jednotlivá zájmová sdružení. Ani mně nedělá radost popsaný stav. Účelem dokumentu ale nebylo stát se všemi oblíbenou pohádkou o bezproblémové budoucnosti českého dopravního stavitelství. Šlo o to vytvořit dokument, který popisuje realitu. A ta má bohužel k pohádce opravdu daleko. O to víc je potřeba najít správnou cestu, po které budeme pokračovat dále. A předem říkám, že to nebude cesta rovná a lehká. Sepsáním tohoto dokumentu však děláme krok k dlouhodobému a smysluplnému plánování dopravních staveb, kdy se nebude stavět podle politické protekce nebo ukřičenosti jednotlivých krajů, ale podle logiky a jasných priorit. V textu návrhu strategie je proto zohledněn i předpokládaný vývoj na finančních trzích a zapracované jsou zde také možnosti dopravní výstavby, a to až do roku 2025. Mezi jasné priority v ní patří levnější realizace staveb nebo financování pomocí PPP projektů.

Mohl jsem postupovat jako spousta šéfů jednotlivých resortů přede mnou. Svázat tento dokument do kožených desek a předložit ho vládě ke schválení. Bez otázek, bez diskuse. Místo toho jsem se rozhodl tuto zásadní koncepci veřejně otevřít a probrat.

        Díky použitému anglickému modelu tvorby textu, kdy je materiál připravován ve dvou následných krocích, se nyní k superstrategii může vyjádřit kdokoli, tedy i nespokojené kraje a sdružení. V současnosti byl totiž představen jen koncept, tedy „green paper“. Do představení finální podoby dokumentu - „white paperu“, které se odehraje až za několik měsíců, je cesta k diskusi naprosto otevřená. Zástupci Ministerstva dopravy jsou připraveni superstrategii nejen hájit, ale samozřejmě ji i znovu projednávat a upravovat. K partnerskému dialogu a řešení situace je ale zapotřebí dvou stran. Nestačí poskytovat prohlášení do médií a při přímé konfrontaci se pak nezmoci ke konkrétním slovům. Proto velmi rád uvítám konkrétní a konstruktivní rozpravu o jakémkoli návrhu nebo podnětu, kterému půjde o vylepšení stávajícího dokumentu. Pouze  takové kroky totiž povedou k tomu, že výsledný text bude kvalitnější, silnější a respektovanější i v budoucnu.

K tomu je však potřeba víc než jen bručet na tiskových konferencích a vrtět hlavou před kamerami. My potřebujeme, aby se ti, co hlavou nejvíce vrtí, zapojili do diskuse a našli odvahu k prezentaci vlastních řešení.

Autor: Vít Bárta | pondělí 21.2.2011 15:00 | karma článku: 18,16 | přečteno: 1236x
  • Další články autora

Vít Bárta

Kdo je to Radek John?

Nakolik znám povahu současného hektického světa, většina lidí si již na Radka, co si budu nalhávat i na mě, udělala svůj rychlý názor. Všichni žijeme své životy a na základě útržkovitých a sporadických informací musíme soudit o věcech, kterým bychom měli v ideálu věnovat více času. Soudíme hrdiny i grázly, celebrity i umělce, tuneláře i státníky na základě toho mála, co nám zprostředkuje pochybná novinářská klika. A ač si je většina z nás zcela vědoma toho, jak, kdo, na čí povel a za čí peníze informuje českou veřejnost, přesto pro fatální nedostatek zdrojů těmto informacím chtě nechtě věříme. Kéž bych mohl změnit tento nespravedlivý chod světa, ačkoliv sám nevím, čím jej nahradit.

26.2.2014 v 17:48 | Karma: 20,64 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Politika

Vít Bárta

Zaorálek by měl nastražit uši: „Singerovka“ zafungovala

Včera přinesl Český statistický úřad informaci o tom, že intervence České národní banky z konce minulého roku přinesly ovoce. Tuto zprávu, která apriori chválí guvernéra ČNB Miroslava Singera, by si měli uložit do paměti všichni zastánci rychlého přijetí eura, zvláště pak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

7.2.2014 v 14:24 | Karma: 20,22 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Hnus: Hazard vítězí, Kalousek se zdržel hlasování o vlastním návrhu

Dnes ráno jsem avizoval, že předložím návrh novely Miroslava Kalouska, která by umožňovala okamžité stažení výherních automatů, které jsou v rozporu s vyhláškami obcí. To, že to Kalousek s dobrodiním a ozdravením ČR nemyslel vážně, se ukázalo dnes ve 14:23, kdy se zdržel hlasování nad vlastním návrhem.

13.8.2013 v 14:59 | Karma: 27,36 | Přečteno: 1989x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Tři důvody, proč chci vidět Kalouska s banánovou krabicí

Vládnutí proklínaného torza vlády premiéra v demisi Petra Nečase a „renovovaného“ kabinetu Miroslavy Němcové, kde si ukojí personální tužby Karolína Peake stejně jako dost možná i Michal Doktor, musí přerušit na pár dní vláda odborníků Jiřího Rusnoka a to hned ze tří důvodů.

26.6.2013 v 10:51 | Karma: 25,00 | Přečteno: 1724x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Když ne úžeh, tak co? Kalousek chce zvednout platy politikům

Varování prezidenta Miloše Zemana před plánem ministra financí Miroslava Kalouska na zvýšení platů ústavních činitelů o 27 procent od roku 2014 je naprosto v pořádku. Tento Kalousků návrh nepovažuji za nic jiného než opětovnou provokaci občanů ČR.

19.6.2013 v 14:36 | Karma: 20,97 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1732x
Poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.
Od 13. července 2010 do 21. dubna 2011 ministr dopravy České republiky.
Zakladatel, dlouholetý generální ředitel (do února 2010) a spolumajitel (do 7. července 2010) bezpečnostní agentury ABL. Manažer odvětví roku 2008 v soutěži organizované Českou manažerskou asociací.
www.vitbarta.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky