Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak motivovat státního úředníka

Okolnosti posledních čtrnácti dní mne přiměly k tomu, abych reagoval na mediální kritiku, kterou rozpoutaly údajně nepřiměřené odměny státních zaměstnanců. Jakkoli standardní je tato praxe v jiných evropských zemích, u nás toto téma neustále vzbuzuje mediální vášně.

Systém motivace státních zaměstnanců může mít pro společnost dopady buď kultivační, nebo degradační, podle principů, kterými je nastaven. V České republice bohužel úředníci nemají jistoty, které by jejich motivaci zajišťovaly, např. garantovaný kariérní postup a kontinuitu, a to především díky neustále se měnícím vládám a politizaci státní správy. Česká republika zároveň nemá přesně nastavená pravidla na udělování odměn, je tedy na nadřízeném, jak ohodnotí výkonnost svých podřízených dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ať už za boj proti korupci, či za dobrý management. V kombinaci s dlouho zakořeněnou nedůvěrou v politiky je pochopitelné, že téma odměňování státních úředníků, vyvolá mediální rozruch.

Systém, který se spoléhá pouze na dobré úmysly jednotlivců, samozřejmě není udržitelný, a je proto nezbytně nutné ho kultivovat. Zkultivovat ho můžeme buď stanovením jasných pravidel pro zásluhovost- zavedením motivačního systému KPI nebo odpolitizováním státní správy. Je jasné, že k odpolitizování státní správy bude zapotřebí přijetí kvalitního zákona o státní správě. Velmi mě proto znepokojuje, že jsme jednou z posledních evropských zemí, která takový zákon doposud nemá. Přitom, máloco je společensky tak důležité, jako právě profesionální státní správa, odstíněná od politických tlaků a politicky motivovaných machinací s finančními prostředky. Ale zdá se, že existuje naděje a blýská se na lepší časy. Ministerstvo vnitra již totiž připravuje tzv. zákon o úřednících, který má úředníkům garantovat jistoty odpolitizováním státní správy, prostřednictvím jmenování nepolitického vedoucího úřadu, stanovením jasných pravidel pro výběrová řízení, kritérií pro kariérní postup, apod., což zákonitě příznivě ovlivní efektivitu práce, odměňování zaměstnanců, a doufejme pozvolna i obnoví důvěru veřejnosti ve státní sféru.

Do doby, než takový zákon vstoupí v platnost, se však musíme zasadit o zefektivnění státní správy a omezení korupčního prostředí jinými způsoby. Nedávno jsem narazil na hezký citát, který s touto úvahou souvisí: „Chcete-li, aby lidé žili a dýchali vizí, zaplaťte jim za to, že to dělají.“ Stejně jako ostatní ministři, jsem i já musel řešit otázku, jak úředníky motivovat k výkonu, navzdory omezeným finančním prostředkům v rozpočtu. Zvolil jsem cestu méně zaměstnanců, ale o to lépe placených. Logiku mé úvahy může demonstrovat následující příklad: Představte si, že se schyluje k bitvě a vy si můžete vybrat, se kterou armádou chcete jít do boje. Buď vsadíte na obrovskou armádu s několika průměrnými veliteli a špatnou morálkou nebo menší disciplinovanou armádu se silným vedením. Se kterou armádou vyhrajete bitvu? Máme-li zefektivnit státní správu, je potřeba mít silné generály, a ty motivovat k výsledkům, s čímž souvisí i redukce nepotřebných, slabších článků, abychom mohli motivovat ty lepší, silnější. Jinými slovy, budete-li mít méně zaměstnanců- kvalitních lidí, které adekvátně ohodnotíte za dobře odvedenou práci, stane se jejich práce nejenom více efektivní, ale zároveň tím nepřímo eliminujete korupční prostředí. To je jedním z důvodů, proč jsem škrtal více tabulkových míst, než jsem musel, a nechal si ty nejlepší manažery, a zároveň důvod proč jsem se rozhodl ty nejvyšší manažery (ředitele podřízených organizací Ministerstva dopravy) motivovat k ještě lepším výsledkům na základě ukazatelů KPI.  KPI jsou základním prvkem systémů pro měření výkonnosti a pomáhají organizacím monitorovat proces dosahování stanovených cílů. V praxi to bude vypadat tak, že si ředitelé stanoví své cíle, které se na konci roku porovnají s realitou, a na základě jejich procentního splnění se jim přidělí patřičná odměna.

Tento systém nepochybně podpoří efektivitu státní správy, ale dokud nedojde k jejímu odpolitizování, veřejnost bude vůči nám politikům nadále skeptická. Tento příspěvek jsem chtěl věnovat především těm, kteří nevěří, že i státní správa může pracovat efektivně, nicméně bude to ještě běh na dlouhou trať.

Autor: Vít Bárta | čtvrtek 10.3.2011 17:25 | karma článku: 20,57 | přečteno: 2281x
  • Další články autora

Vít Bárta

Kdo je to Radek John?

Nakolik znám povahu současného hektického světa, většina lidí si již na Radka, co si budu nalhávat i na mě, udělala svůj rychlý názor. Všichni žijeme své životy a na základě útržkovitých a sporadických informací musíme soudit o věcech, kterým bychom měli v ideálu věnovat více času. Soudíme hrdiny i grázly, celebrity i umělce, tuneláře i státníky na základě toho mála, co nám zprostředkuje pochybná novinářská klika. A ač si je většina z nás zcela vědoma toho, jak, kdo, na čí povel a za čí peníze informuje českou veřejnost, přesto pro fatální nedostatek zdrojů těmto informacím chtě nechtě věříme. Kéž bych mohl změnit tento nespravedlivý chod světa, ačkoliv sám nevím, čím jej nahradit.

26.2.2014 v 17:48 | Karma: 20,64 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Politika

Vít Bárta

Zaorálek by měl nastražit uši: „Singerovka“ zafungovala

Včera přinesl Český statistický úřad informaci o tom, že intervence České národní banky z konce minulého roku přinesly ovoce. Tuto zprávu, která apriori chválí guvernéra ČNB Miroslava Singera, by si měli uložit do paměti všichni zastánci rychlého přijetí eura, zvláště pak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

7.2.2014 v 14:24 | Karma: 20,22 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Hnus: Hazard vítězí, Kalousek se zdržel hlasování o vlastním návrhu

Dnes ráno jsem avizoval, že předložím návrh novely Miroslava Kalouska, která by umožňovala okamžité stažení výherních automatů, které jsou v rozporu s vyhláškami obcí. To, že to Kalousek s dobrodiním a ozdravením ČR nemyslel vážně, se ukázalo dnes ve 14:23, kdy se zdržel hlasování nad vlastním návrhem.

13.8.2013 v 14:59 | Karma: 27,36 | Přečteno: 1989x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Tři důvody, proč chci vidět Kalouska s banánovou krabicí

Vládnutí proklínaného torza vlády premiéra v demisi Petra Nečase a „renovovaného“ kabinetu Miroslavy Němcové, kde si ukojí personální tužby Karolína Peake stejně jako dost možná i Michal Doktor, musí přerušit na pár dní vláda odborníků Jiřího Rusnoka a to hned ze tří důvodů.

26.6.2013 v 10:51 | Karma: 25,00 | Přečteno: 1724x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Když ne úžeh, tak co? Kalousek chce zvednout platy politikům

Varování prezidenta Miloše Zemana před plánem ministra financí Miroslava Kalouska na zvýšení platů ústavních činitelů o 27 procent od roku 2014 je naprosto v pořádku. Tento Kalousků návrh nepovažuji za nic jiného než opětovnou provokaci občanů ČR.

19.6.2013 v 14:36 | Karma: 20,97 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1732x
Poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.
Od 13. července 2010 do 21. dubna 2011 ministr dopravy České republiky.
Zakladatel, dlouholetý generální ředitel (do února 2010) a spolumajitel (do 7. července 2010) bezpečnostní agentury ABL. Manažer odvětví roku 2008 v soutěži organizované Českou manažerskou asociací.
www.vitbarta.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky