Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pustili jsme hazardu žilou, Kalousek se ale nevzdává

Už od devadesátých let má u nás hazard možnost místo placení daní odvádět prostředky na dobročinné účely. Je to koncept, který funguje i v jiných státech Evropy. Domácí hazardní firmy s tím naložily po svém. Mnoho z nich neodvádělo prostředky na veřejné prospěšné účely, ale skrz různé pseudonadace a sdružení propíralo peníze. Jak jinak si vysvětlit to, že u mnoho těchto „lidem prospěšných“ firem, které dostávají desítky miliónů, nejdou ani dohledat kontaktní osoby.

Samozřejmě ve všem má prsty i Ministerstvo financí. Jak jinak si vyložit, že nebyl úspěšně vyšetřen ani jeden případ za celou dobu existence „odvodu na dobročinnost“. Úplným výsměchem je vyjádření MF, že s tím zkrátka víc dělat nemohli.

Považuji za jeden z hlavních úspěchů Věcí veřejných, že se nám podařilo tento odvod na prospěšné účely úplně zrušit a nahradit ho jasným a transparentním odvodem do rozpočtu obcí a státu. Snad jsme tím dosáhli toho, že už podobné články o neprůhledných odvodech nebudeme číst.

Bohužel, hazardní lobby je velmi silná a má věrného spojence. Ministra financí Miroslava Kalouska. Vzpomínáte, jak předložil studii o zdanění hazardu, ve které říká, že se hazard nedá více zdanit. Nehoráznost. A teď si připravuje opravdovou třešničku. Kalousek předkládá zákon o provozování sázkových her. Ve středu ho schválila vláda. Z provozování výherních automatů se stává neuvěřitelný byznys. Zákon de facto legalizuje nezákonná povolení MF k provozování automatů. Pokud se obec chce automatu zbavit, může to trvat i několik let. To je skutečná politika Kalouskovo úředníků. Dalším skandální faktorem je zvyšování limitů sázek. Kalousek navrhuje limit hodinové prohry 20 tisíc Kč. Dřív měl na hazardu závislý hráč alespoň nějakou šanci, že neprohraje hned všechny peníze. Nyní lze prohrát průměrnou českou mzdu za pouhou hodinu. Skvělý kšeft pro herny. Katastrofa pro normální občany. Zrovna tohle je věc, kterou si Kalousek nikdy nemůže racionálně obhájit.

Chtěl bych poukázat ještě na jedno zlo v zákoně. Kalousek navrhuje ponechat paušální platbu (paušální odvod je jeden z odvodů, které se platí) za výherní automat na bázi 55 Kč za den. Denní paušál je naprosto nesmyslný. Aby měl úředník ministerstva jistotu, že byl odvod zaplacen plně, musel by každý den daný automat kontrolovat. Každý majitel herny, tak může odvádět v podstatě libovolný odvod v závislosti na tom, kolik dnů provozu automatu vykáže. Jediným účinným řešením je zavést odvod na čtvrtletní nebo pololetní bázi, aby provoz automatu šlo reálně kontrolovat. Odhaduje se, že jen touto malou změnou by se výběr z paušálního odvodu mohl zdvojnásobit.

My se ale nedáme, Kalousek se může připravit, že ve sněmovně proti němu a jeho hazardní lobby povedeme nekompromisní boj! 

Autor: Vít Bárta | pátek 17.8.2012 16:52 | karma článku: 26,97 | přečteno: 2588x
  • Další články autora

Vít Bárta

Kdo je to Radek John?

Nakolik znám povahu současného hektického světa, většina lidí si již na Radka, co si budu nalhávat i na mě, udělala svůj rychlý názor. Všichni žijeme své životy a na základě útržkovitých a sporadických informací musíme soudit o věcech, kterým bychom měli v ideálu věnovat více času. Soudíme hrdiny i grázly, celebrity i umělce, tuneláře i státníky na základě toho mála, co nám zprostředkuje pochybná novinářská klika. A ač si je většina z nás zcela vědoma toho, jak, kdo, na čí povel a za čí peníze informuje českou veřejnost, přesto pro fatální nedostatek zdrojů těmto informacím chtě nechtě věříme. Kéž bych mohl změnit tento nespravedlivý chod světa, ačkoliv sám nevím, čím jej nahradit.

26.2.2014 v 17:48 | Karma: 20,64 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Politika

Vít Bárta

Zaorálek by měl nastražit uši: „Singerovka“ zafungovala

Včera přinesl Český statistický úřad informaci o tom, že intervence České národní banky z konce minulého roku přinesly ovoce. Tuto zprávu, která apriori chválí guvernéra ČNB Miroslava Singera, by si měli uložit do paměti všichni zastánci rychlého přijetí eura, zvláště pak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

7.2.2014 v 14:24 | Karma: 20,22 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Hnus: Hazard vítězí, Kalousek se zdržel hlasování o vlastním návrhu

Dnes ráno jsem avizoval, že předložím návrh novely Miroslava Kalouska, která by umožňovala okamžité stažení výherních automatů, které jsou v rozporu s vyhláškami obcí. To, že to Kalousek s dobrodiním a ozdravením ČR nemyslel vážně, se ukázalo dnes ve 14:23, kdy se zdržel hlasování nad vlastním návrhem.

13.8.2013 v 14:59 | Karma: 27,36 | Přečteno: 1989x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Tři důvody, proč chci vidět Kalouska s banánovou krabicí

Vládnutí proklínaného torza vlády premiéra v demisi Petra Nečase a „renovovaného“ kabinetu Miroslavy Němcové, kde si ukojí personální tužby Karolína Peake stejně jako dost možná i Michal Doktor, musí přerušit na pár dní vláda odborníků Jiřího Rusnoka a to hned ze tří důvodů.

26.6.2013 v 10:51 | Karma: 25,00 | Přečteno: 1724x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Když ne úžeh, tak co? Kalousek chce zvednout platy politikům

Varování prezidenta Miloše Zemana před plánem ministra financí Miroslava Kalouska na zvýšení platů ústavních činitelů o 27 procent od roku 2014 je naprosto v pořádku. Tento Kalousků návrh nepovažuji za nic jiného než opětovnou provokaci občanů ČR.

19.6.2013 v 14:36 | Karma: 20,97 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1732x
Poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.
Od 13. července 2010 do 21. dubna 2011 ministr dopravy České republiky.
Zakladatel, dlouholetý generální ředitel (do února 2010) a spolumajitel (do 7. července 2010) bezpečnostní agentury ABL. Manažer odvětví roku 2008 v soutěži organizované Českou manažerskou asociací.
www.vitbarta.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky