Školní psychologové mohou zachránit životy

16. 12. 2012 18:58:00
Dnes jsem četl několik komentářů k tragédii v USA. Nutno je zasadit do kontextu a připomenout, že žijeme v takzvané informační společnosti a přesto nebo snad právě proto reakce veřejnosti pod tlakem médií je často zkratkovitá a nebojím se i říci dokonce pitomá. Jako zásadní fakt se uvádí, že žák tak učinil legálně drženou zbraní své matky, což pochopitelně dráždí veřejnost a ta žádá řešení nebo alespoň dobrou zprávu v naději, že to, co se nedávno stalo v Norsku a nyní již po několikáté v USA, se dít už nebude.

A tak nyní ve Spojených státech, kde připadá 88 zbraní na 100 obyvatel, opět zaznívají hesla: zrušme legální držení střelných zbraní. Podle mého názoru, i kdyby USA zakázaly držení střelných zbraní, problém se tím nevyřeší. Naopak bez ohledu na několikanásobně menší množství zbraní v ČR se to samé, co se stalo v USA, může stát i u nás.

V tomto týdnu byl odsouzen Čech, který doma stovkou ran probodl svou matku a babičku, následně vyběhl na balkon a křičel, že je dítě satana a ať žije Hitler. Pak vyskočil z okna, kde na něj čekala policejní hlídka. U soudu zaznělo, že odsouzený muž propadl drogám a počítačovým hrám. Probodl matku i babičku mnoha ranami, aniž by věděl, zda je to fikce počítačové hry nebo realita.

Stejně tak vraždící student v USA strávil velké množství času u počítače, spekuluje se o tom, že to byl uzavřený až autistický chlapec. Ještě šílenější je bohužel celosvětově populární příběh Norského Anderse Brejvika jehož protestní vražedná mise, naneštěstí možná nyní inspiruje další jedince.

Jak reálně bojovat proti tomuto, bohužel již, fenoménu doby? V prvé řadě to chce více psychologů ve školách a intenzivnější práci s dětmi. V pátek jsem byl na jedné základní škole na debatě s žáky ze sedmé a deváté třídy. Pozval mě tým, který organizuje přednášky s populárními osobnostmi ve školách, po nichž následuje debata se studenty a ti pak píší své příběhy a problémy. Organizátoři mi vyprávěli, o kolika násilí a tragédiích v rodinách děti píší a jak velké překvapení to pro nic netušící učitele je.

Laika první co napadne, je otázka proč učitel nezjistí to, co zjisti cizí osoba, která s dětmi přijde do styku jen na několik hodin. Odpověď je nasnadě. Učitel má co dělat, aby děti naučil co má, nemá čas se dětem věnovat mimo vlastní výuku.

Autor: Vít Bárta | neděle 16.12.2012 18:58 | karma článku: 11.27 | přečteno: 775x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 113 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 178 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 332 |
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1732
Poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Od 13. července 2010 do 21. dubna 2011 ministr dopravy České republiky. Zakladatel, dlouholetý generální ředitel (do února 2010) a spolumajitel (do 7. července 2010) bezpečnostní agentury ABL. Manažer odvětví roku 2008 v soutěži organizované Českou manažerskou asociací. www.vitbarta.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...