Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nečas se opírá o studii biopalivových lobbistů

Odpověď premiéra Petra Nečase na moji písemnou interpelaci týkající se biopaliv je plná zajímavých zjištění. Přesvědčte se sami: 

„Důležitým hlediskem při posuzování biopaliv v rámci ČR je také skutečnost, že ČR má dostatek orné půdy jak pro zajištění 100% potravinové soběstačnosti, tak i pro splnění 10% cíle OZE v dopravě aniž by mohlo dojít k vzájemné konkurenci ve využití orné půdy pro tyto jednotlivé účely (viz. Z Akční plán pro biomasu v ČR na období 2012 – 2020, který byl schválen vládou dne 12. září 2012.“

Česká republika není osamoceným ostrovem v ekonomickém vakuu, pokud budeme místo surovin pro výrobu biopaliv raději pěstovat potraviny, staneme se jejich významnými exportéry a lépe zajistíme potravinovou bezpečnost země pro případ neúrody. Dnes namísto toho pěstujeme nesmyslná, neekonomická a k tomu všemu i neekologická biopaliva.

„V ČR jsou biopaliva uplatňována dvojím způsobem – v podobě nízkoprocentního povinného přimíchávání do fosilních paliv (bez jakékoliv podpory) a v podobě čistých biopaliv a vysokoprocentních směsí (podpora v podobě osvobození od spotřební daně z minerálních olejů). Podpora pro druhou skupinu biopaliv ve svém důsledku není pro státní rozpočet „ztrátová“. Dle odhadu Sdružení pro výrobu bionafty bylo v roce 2011 ušetřeno 0,5 mld. Kč. Je to dáno vysokým počtem pracovních míst v sektoru a s tím spojeným odvodem daní a povinného sociálního a zdravotního pojištění. Z tohoto důvodu není důvod o usilování o jakoukoliv výjimku zmíněnou v interpelaci. Zároveň není důvod o získání výjimky pro nově nastavovaná pravidla, neboť revize směrnic je stále ve fázi projednávání.“

Tedy, dle odhadů lobbistů biopaliv jsou biopaliva božím požehnáním. No proč to tvrdí oni je evidentní, méně pochopitelné je, proč se na jejich slova odvolává předseda vlády. Proč vláda tak tvrdošíjně odmítá zadat vypracování objektivní studie, která by nestranně posoudila ekonomické dopady biopaliv a namísto toho se odvolává na podjatá data poskytnutá zájmovými skupinami? Tuto otázku nepřestanu členům vlády pokládat.

„Cílem těchto podpor bylo a je splnit cíle směrnic 2003/30/ES a nově 2009/28/ES, tedy v roce 2010 nahradit 5,75% energetického obsadu tradičních fosilních pohonných hmot alternativními palivy. V roce 2020 se jedná o cíl zajistit, aby podíl energie z obnovitelných zdrojů ve všech druzích dopravy činil alespoň 10%. V roce 2011 tato podpora činila přibližně 1,1 mld. Kč.“

Odvolávání se na směrnice EU je nesmyslným alibismem. Evropská komise není žádným božstvem, jehož vůli se náš suverénní stát musí podřídit. Existuje celá řada způsobu jak se euro-byrokratickým nesmyslům vyhnout, stačí pouze chtít. Jak však sám premiér Nečas v odpovědi na moji interpelaci čestně připustil, on to dělat nechce, protože ho biopalivoví lobbisti svými daty přesvědčili.Ve skutečnosti všichni zastánci biopaliv neustále používají jeden a ten samý ohraný merkantilistický argument, jehož totální absurditu a neplatnost ještě v první polovině 19. století brilantně prokázal Frederic Bastiat. Zde je důkaz klasika:

„Řekněme, že mladý nezbeda rozbije kamenem výlohu pekař­ství. Zuřivý pekař vyběhne z obchodu, ale kluk je už pryč. Seběh­nou se kolemjdoucí a s tichým zadostiučiněním zírají na díru zející ve výloze a sklo rozsypané na chlebu a dortech. Po chvíli začnou cítit potřebu filozofické úvahy a někteří téměř určitě začnou sebe navzájem nebo i pekaře ujišťovat, že koneckonců jeho neštěstí má i svou světlou stránku. Sklenář bude mít práci. Jak o tomto začnou mluvit, začnou téma dále rozebírat. Kolik bude stát nová skleněná výloha? Dvě stě padesát dolarů? To je celkem vysoká částka. Koneckonců, kdyby výlohy a okna nebyly rozbíjeny, co by se stalo se všemi sklenáři? A tak se celá záleži­tost stává nekonečnou. Sklenář bude mít o 250 dolarů více, které bude moci utratit u ostatních obchodníků, ti budou mít o 250 dolarů více, které budou moci utratit u ještě jiných obchodníků, a tak dále až do nekonečna. Rozbité okno bude poskytovat peníze a vytvářet zaměstnanost dál a dál. Logickým závěrem toho všeho by bylo — kdyby jej přihlížející učinili — že malý nezbeda, který hodil kámen, není veřejnou hrozbou, ale naopak veřejným dobro­dincem.

Podívejme se na celou věc ještě jednou. Dav má pravdu v prv­ním závěru. Tento malý vandalský čin bude v prvním kroku znamenat větší obchod pro jednoho sklenáře. Když se o události dozví sklenář, bude spokojen, podobně jako když se hrobník dozví o úmrtí. Majitel obchodu však přišel o 250 dolarů, které zamýšlel utratit za nový oblek. Protože musel vyměnit okno, bude se muset obejít bez obleku (nebo ekvivalentního předmětu či něja­kého luxusního zboží). Místo toho, aby měl okno a 250 dolarů, má nyní pouze okno. Jinými slovy řečeno: protože pekař plánoval to odpoledne koupit oblek, místo okna a obleku se musí spokojit pouze s novým oknem a na oblek musí zapomenout. Pokud o pe­kařovi přemýšlíme jako o části společnosti, společnost ztratila no­vý oblek, který by býval mohl vzniknout, a je tudíž o něj chudší.

Sklenářův získaný obchod je tedy pouze ztraceným obchodem krejčího. Nebyla vytvořena žádná nová „zaměstnanost". Lidé v davu uvažovali pouze o dvou stranách transakce: pekařovi a sklenářovi. Opomněli však potenciální třetí zúčastněnou stra­nu: krejčího. Zapomněli na něj přesně proto, že nyní vůbec ne­vstoupí na scénu. Lidé uvidí nové okno za jeden nebo dva dny. Nikdy ale neuvidí další oblek, právě proto, že nikdy nebude vyroben. Vidí pouze to, co jejich oči bezprostředně vidí.“

Pevně doufám, že si členové naší nepříliš ekonomicky vzdělané vlády tuto banální poučku přečtou a přestanou svojí neznalostí vtahovat českou ekonomiku do čím dál tím hlubší recese; a co hůř, čím dál tím větších eurobyrokratických nesmyslů. Tvrzením, že výroba biopaliv prospívá české ekonomice se totiž nejenom zesměšňují sami, nýbrž se také zároveň vysmívají svým voličům – daňovým poplatníkům – kteří jsou nucení ze svých peněz tento nesmysl dotovat a nemohou si tak „koupit oblek“. 

Autor: Vít Bárta | sobota 22.12.2012 12:50 | karma článku: 29,28 | přečteno: 1794x
  • Další články autora

Vít Bárta

Kdo je to Radek John?

Nakolik znám povahu současného hektického světa, většina lidí si již na Radka, co si budu nalhávat i na mě, udělala svůj rychlý názor. Všichni žijeme své životy a na základě útržkovitých a sporadických informací musíme soudit o věcech, kterým bychom měli v ideálu věnovat více času. Soudíme hrdiny i grázly, celebrity i umělce, tuneláře i státníky na základě toho mála, co nám zprostředkuje pochybná novinářská klika. A ač si je většina z nás zcela vědoma toho, jak, kdo, na čí povel a za čí peníze informuje českou veřejnost, přesto pro fatální nedostatek zdrojů těmto informacím chtě nechtě věříme. Kéž bych mohl změnit tento nespravedlivý chod světa, ačkoliv sám nevím, čím jej nahradit.

26.2.2014 v 17:48 | Karma: 20,64 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Politika

Vít Bárta

Zaorálek by měl nastražit uši: „Singerovka“ zafungovala

Včera přinesl Český statistický úřad informaci o tom, že intervence České národní banky z konce minulého roku přinesly ovoce. Tuto zprávu, která apriori chválí guvernéra ČNB Miroslava Singera, by si měli uložit do paměti všichni zastánci rychlého přijetí eura, zvláště pak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

7.2.2014 v 14:24 | Karma: 20,22 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Hnus: Hazard vítězí, Kalousek se zdržel hlasování o vlastním návrhu

Dnes ráno jsem avizoval, že předložím návrh novely Miroslava Kalouska, která by umožňovala okamžité stažení výherních automatů, které jsou v rozporu s vyhláškami obcí. To, že to Kalousek s dobrodiním a ozdravením ČR nemyslel vážně, se ukázalo dnes ve 14:23, kdy se zdržel hlasování nad vlastním návrhem.

13.8.2013 v 14:59 | Karma: 27,36 | Přečteno: 1989x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Tři důvody, proč chci vidět Kalouska s banánovou krabicí

Vládnutí proklínaného torza vlády premiéra v demisi Petra Nečase a „renovovaného“ kabinetu Miroslavy Němcové, kde si ukojí personální tužby Karolína Peake stejně jako dost možná i Michal Doktor, musí přerušit na pár dní vláda odborníků Jiřího Rusnoka a to hned ze tří důvodů.

26.6.2013 v 10:51 | Karma: 25,00 | Přečteno: 1724x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Když ne úžeh, tak co? Kalousek chce zvednout platy politikům

Varování prezidenta Miloše Zemana před plánem ministra financí Miroslava Kalouska na zvýšení platů ústavních činitelů o 27 procent od roku 2014 je naprosto v pořádku. Tento Kalousků návrh nepovažuji za nic jiného než opětovnou provokaci občanů ČR.

19.6.2013 v 14:36 | Karma: 20,97 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1732x
Poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.
Od 13. července 2010 do 21. dubna 2011 ministr dopravy České republiky.
Zakladatel, dlouholetý generální ředitel (do února 2010) a spolumajitel (do 7. července 2010) bezpečnostní agentury ABL. Manažer odvětví roku 2008 v soutěži organizované Českou manažerskou asociací.
www.vitbarta.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky