Vít Bárta

Přímá volba poslanců

27. 02. 2013 21:15:52
Může to někomu znít až neuvěřitelně, ale přímá volba poslanců je prostředek, který nejenže může změnit naši současnou politickou scénu doslova od základů, ale také může velmi rychle vyřešit většinu problémů, proti kterým se dnes právem bouří čím dál větší část naší veřejnosti. Není vůbec náhoda, že právě tento systém je plně funkční v nejvyspělejších demokraciích světa a nejsou to zdaleka jenom Spojené státy či Velká Británie.

V prvé řadě je to pochopitelně přímá kontrola voličů nad svým poslancem. Počet volebních okrsků odpovídá počtu poslanců. Když uvážíme, že každý takový okrsek by zahrnoval desetitisíce oprávněných voličů, je zjevné, že to jsou počty, které již umožňují přímou kontaktní kampaň, Současně je nepochybné, že v takovémto uspořádání bude skutečně téměř každý volič nejen znát svého poslance, ale současně na něj i takzvaně dosáhne. Je tudíž zřejmé, že každý takto zvolený poslanec si této skutečnosti bude muset být vědom a bude-li chtít pokračovat ve své politické kariéře, pak nezbývá než práce a zase práce. Žádné přestupy, žádné kšeftíky a žádné paragrafy psané sobě na tělo.

Také poněkud poklesne význam politických stran, ty tím však nebudou zničeny, nýbrž naopak zkultivovány. I o tom totiž svědčí zkušenosti z demokraticky vyspělých zemí. Politické strany se v tomto systému stávají přesně tím, čím mají být, a sice uskupením podobně smýšlejících občanů schopných sjednotit se a jednat. Prosazovat své politické vize. Stanou se servisními organizacemi, jejichž podstatnou bude vytvářet zázemí a servis svým kandidátům. Žádná protekce, žádné zákulisní hry - nemá smysl nasazovat kandidáty předem odsouzené k prohře. V tradičně málo úspěšných okrscích budou místo toho nasazovat mladé kandidáty, aby si tak mohli tito lidé ve svobodné soutěži vydobýt své politické ostruhy.

Z celorepublikového pohledu je možná vůbec nejdůležitější předností tohoto systému, že vždy zcela spolehlivě a jednoznačně vygeneruje plně funkční vládu, a to takovou, že s poměrně jasnou stabilitou povládne opravdu celé volební období, aniž by se musela ohlížet na to, kdo si zase koho koupí a co se bude povídat v nejbližších mediálních pohádkách. Tato vláda však bude muset počítat s tím, že po čtyřech letech jí občané vystaví účet a ten účet pak ale bude opravdu nemilosrdný. Žádné nikým nevolené strany v parlamentu nepomohou - jen práce a také samozřejmě její výsledky. Někomu to možná může znít jako pohádka, ale je to jen a pouze změna ústavy ve věci volebního zákona. Je logické, že všichni sebevědomí a schopní politici by měli být pro - v tom však, ale právě může být ten háček.

Autor: Vít Bárta | karma: 22.29 | přečteno: 737 ×
Poslední články autora