Vít Bárta

Nečas s Kalouskem odrovnali i zaměstnanost

13. 01. 2013 18:08:12
Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo zprávu o vývoji zaměstnanosti. Ta opět narostla na současných 9,4 procenta a nezbývá konstatovat, že poslední tvrz odolávající nájezdům dua Kalousek-Nečas je prolomena.

Oproti loňsku se nezaměstnanost zvýšila o 0,7 procentního bodu. Počet lidí bez práce v Česku dosáhl 531 tisíc, což oproti loňsku činí skoro o 40 tisíc více.

Pomalu tak padá poslední ukazatel české ekonomiky, sveřepě odolávající ekonomickým pokusům ministra Kalouska a premiéra Nečase. Tento ukazatel se držel jakž takž na dobré úrovni v porovnání se zbytkem EU. Bohužel se jedná o ten nejpodstatnější ukazatel. Růst HDP nebo mezinárodní konkurenceschopnost jsou sice zásadní, ale pro každého člověka přece jen vzdálené veličiny, které se nás týkají zprostředkovaně. Naproti tomu možnost sehnat nebo nesehnat práci, pracovat nebo být na dávkách, se každého občana dotýká dnes až mrazivě přímo.

Co se ovšem dalo od Nečasovy vlády, která nás vytrvale do této šlamastiky stahovala, čekat. Přes špatnou hospodářskou situaci firmy ještě nějakou dobu nepropouštěly, ale jak je vidno, nyní už nemůžou jinak, a tak raději volí propouštění než krach, jelikož zlepšení hospodářské kondice se jen tak nedostaví.

Faktory nezaměstnanosti jsou jasné: zvyšující se DPH, nečinnost v rámci aktivní hospodářské politiky, přílišná byrokracie a plané sliby premiéra nemohli vést k ničemu jinému. Teprve po 3 letech funkce vláda schválila excelovskou tabulku, kde jsou opatření pro zlepšení situace vyjmenována (!) A teprve nyní se má dostavit jejich realizace. Nemá cenu hovořit o tom, že se jich plno nestihne a odsune na neurčito a navíc pro zlepšení situace chybí v Nečasových opatření dvě zásadní věci, jako třeba platba DPH až po zaplacení faktury, která by podnikatelům dala jistotu nebo snížení daně z nafty s blahodárným účinkem pro celou ekonomiku.

Vše ale nasvědčuje tomu, že se od této vlády zlepšení situace nedočkáme, jelikož odpovědí na všechno je totiž jenom zvyšování daní a ruce za hlavou.

Hanba

Dnes vláda projednávala návrh senátu, který částečně zpružňuje trh práce. Je to téměř neuvěřitelný paradox, když levicový senát navrhuje rádoby pravicové vládě, jak zpružnit trh práce. Dá se konstatovat, že senátoři odvedli dobrou práci, jelikož návrh je podáván ve shodě se zaměstnanci i zaměstnavateli. Není vládě tak trochu hanba?

Autor: Vít Bárta | karma: 26.93 | přečteno: 1370 ×
Poslední články autora