Lichváři a hazardéři

Dnes jsem měl projev v úvodu jednání Sněmovny na téma lichvy, hazardua exekucí, jelikož tyto neduhy naší společnosti jsou spojenýminádobami a je neustále potřeba poukazovat na špatné zákony, které jdoutěmto neduhům naproti. „Dámy a pánové, dovolte mi začít bodem, který je dlouhodobě touto Sněmovnou promílán, nicméně stále neúspěšně a způsobuje to značné problémy občanům České republiky. Dovolte mi vás informovat o tom, že v posledních dnech byla Sdružením poskytovatelů spotřebitelských úvěrů zveřejněna statistika o tom, že se zvyšuje počet osob, které nesplácejí tyto spotřebitelské úvěry. Dovolte mi konstatovat, že to je již dnes každý osmý poskytovatel půjčky. 

Dovolte mi konstatovat, že v registru těchto nesplácených půjček se pohybují v tuto chvíli stovky tisíc občanů České republiky a v přepočtu na množství exekucí, které jsou v tomto směru především generátory v souvislosti s těmito půjčkami, se jedná o takřka jeden milion exekucí v České republice.

My, Věci veřejné, opakovaně upozorňujeme, že vláda České republiky, vláda Petra Nečase vyrábí z poctivých občanů, především z občanů střední třídy ovce, pasivní příjemce dávek. A nutno říct, že místo toho, abychom tady činili vše pro to, abychom omezili lichvu, omezili dopady exekucí a snažili se naopak rozvíjet střední třídu ne tím, že budeme zvyšovat sociální dávky, ne tím, že budeme zvyšovat výdaje státu, ale tím, že narovnáme právní řád, zákony v České republice, chráníc poctivé občany před lichvou, podvodnými firmami a podobně, tak místo toho tady zatím jako Věci veřejné narážíme na to, že pan ministr financí říká, že nelze omezit lichvu, protože by se snížil počet poskytovaných půjček, že nelze bojovat proti podvodným firmám, protože na to zrovna není čas.

A tak Věci veřejné dnes přicházejí s něčím, co by vláda mohl udělat hned, ba dokonce co již dávno měla učinit. Tím tématem je regulace výher, regulace výše sázek, regulace toho, co se může a nemůže prohrát na tzv. interaktivních videoterminálech. Jak to souvisí s půjčkami a jak to souvisí s exekucemi? Dámy a pánové, největší procento, největší procento příčiny těch patologických půjček, onoho vytloukání klínu klínem není právě nic jiného než závislost na hazardu. Česká republika je často nazývaná Las Vegas, protože počet herních automatů v České republice povolených - včetně počtu kasin - je mnohonásobně vyšší než v jiných státech Evropské unie a vůbec Evropy.

Nicméně to, co je největší lumpárnou, je to, že hrací automaty v Čechách jsou regulovány dvojím způsobem. Hrací automaty jsou reálně administrativně rozděleny do tzv. VHP - výherních hracích přístrojů, které jsou relativně přísně regulovány obcemi. A od roku 2003 lobbingem pana Hušáka a Sazky se zde rozvíjí druhý typ přístrojů, interaktivní videoterminály, na které dosáhne jen razítko Ministerstva financí, ale nikoliv regulace obcí. Ombudsman i Ústavní soud v roce 2011, nikoliv v roce 2012, ale na podzim roku 2011 konstatoval - zjednodušeně řečeno - Ústavní soud "bedna jako bedna".

Tedy rok 2011. Ústavní soud konstatoval, že - jednoduše řečeno - bedna jako bedna, neboli že výherní hrací přístroj jest to samé, jako interaktivní videoterminál. Zároveň na podzim roku 2011 ombudsman jako ten orgán, který máme v systému státní správy, konstatoval, že Ministerstvo financí nerespektuje zákon tím, že rozděluje méně nebezpečný výherní přístroj a tzv. interaktivní videoterminál. V kontextu toho pan ombudsman v návaznosti na usnesení Ústavního soudu stejně jako na své vlastní zjištění na začátku roku 2012 informoval vládu České republiky o tom, že vláda by měla zamezit Ministerstvu financí bezbřehé fungování interaktivních videoterminálů, neboť stručně řečeno výše sázek interaktivních videoterminálů je mnohonásobně vyšší než ony sázky výherních automatů klasických.

Jednoduše řečeno, výplatu na klasické bedně prohrajete za několik hodin, možná dokonce dnů, a výplatu na Kalouskově interaktivním videoterminálu, povolovaném Ministerstvem financí, prohrajete za několik málo minut. Ombudsman žádal, aby Kalouskem povolené interaktivní videoterminály byly umravněny svými sázkami na úroveň hracích přístrojů klasických. Vláda - podotýkám ještě za přítomnosti Věcí veřejných v koalici - přijala 14. března 2012 usnesení pod číslem 156, kdy uložila Ministerstvu financí, aby zahájilo správní řízení s cílem snížení sázek na úroveň hracích přístrojů klasických.

Potom došlo k puči, k druhému puči, k odchodu Věcí veřejných z koalice, a 16. května téhož roku, tedy loňského roku, vláda přijala další usnesení k tomu samému bodu, tedy k upozornění ombudsmana, a informovala ministra financí o tom, že již nemusí snížit výhry u interaktivních videoterminálů. Konkrétně znovu vzala na vědomí celý nález ombudsmana, nařídila Ministerstvu financí reagovat na vyhlášky obcí z hlediska zřizování a fungování automatů, nicméně neomezila výši sázek, bez ohledu na to, že před dvěma měsíci tak původně učinila.

Mohli byste se ptát, proč to tady nyní říkám a proč to neřešíme v rámci interpelací. Dámy a pánové, minulý čtvrtek jsme to v rámci interpelací řešili a ptali jsme se premiéra, ptali jsme se ministra financí, ptali jsme se šéfky Legislativní rady vlády, ptali jsme se ministra vnitra.

A výsledek je takový, že zde nikdo z ministrů, kromě šéfky Legislativní rady vlády, nebyl, a šéfka Legislativní rady vlády nám pro jistotu sdělila, že se jí to netýká a že je to problém ministra financí. Dámy a pánové, ombudsman se nespokojil s tím, že upozornil na porušování zákona ministrem financí vládu, ale když vláda doslova a do písmene vydrbala s ombudsmanem, ignorujíc jeho přání, informoval dopisem z 20. července 2012 předsedkyni Poslanecké sněmovny o tom, že celá vláda České republiky nerespektuje zákon. Poslanecká sněmovna se s informací ombudsmana vyrovnala tak, že paní předsedkyně Poslanecké sněmovny tuto zásadní informaci o porušování zákona, která znamená stovky a tisíce tragických lidských osudů občanů České republiky, vyřešila tak, že tato zpráva byla na podzim loňského roku poslána do petičního výboru, kde v zásadě skončila.

Dámy a pánové, dovolte mi proto nyní žádat o zařazení nového bodu Jednání Poslanecké sněmovny České republiky, s žádostí o informace premiéra České republiky, jakým způsobem a proč není snížena výhra, není snížena maximální prohra, není snížena maximální částka, o kterou se hraje, to znamená vklad na interaktivních videoterminálech, byť na to ombudsman opakovaně upozornil, byť o tom vláda jednala, byť dala nejdříve ombudsmanovi zapravdu a následně revokovala svoje vlastní usnesení, s tím, že vláda popřela sama sebe.

Dámy a pánové, Věci veřejné v tomto duchu současný stav z hlediska zadlužování občanů České republiky, z hlediska množství exekucí občanů České republiky, považují za natolik zásadní, že další nerespektování nálezu Ústavního soudu a od loňského podzimu dokonce i nálezu Nejvyššího správního soudu vládou České republiky považují za naprosto zásadní z hlediska osudů řady občanů České republiky, a v tomto kontextu žádáme nejenom to, aby dnes pan premiér vysvětlil ono nerespektování zákona, ale aby v tomto duchu vláda napravila své nezákonné počínání. A pokud tak neučiní, po analýze s právníky jsme jednoznačně dospěli k názoru, že v tomto směru jednání vlády není jenom protizákonné, ale dokonce trestné.

A jestliže tady v opozici v této Sněmovně není možno se s koalicí konstruktivně dohodnout, je zapotřebí chránit občany České republiky s nasazením jakýchkoliv prostředků, tedy včetně prostředků trestního práva. Zároveň mi dovolte požádat o zařazení druhého bodu, a to je pro změnu Informace vicepremiérky a šéfky Legislativní rady vlády, jak ona, když tato věc se jednoznačně dotýká legislativy a zároveň se mimochodem dotýká i korupce, jak může vicepremiérka ve své dvojí funkci nerespektovat nález Ústavního soudu ve věci interaktivních videoterminálů. Děkuji vám za pozornost."

Autor: Vít Bárta | úterý 12.2.2013 16:15 | karma článku: 0 | přečteno: 419x
  • Další články autora

Vít Bárta

Kdo je to Radek John?

26.2.2014 v 17:48 | Karma: 20,64

Vít Bárta

Jak jsme předčili světové velmoci

26.4.2013 v 14:06 | Karma: 24,94

Vít Bárta

Hegře máme problém: jde o životy

1.3.2013 v 19:52 | Karma: 20,48

Vít Bárta

Přímá volba poslanců

27.2.2013 v 21:15 | Karma: 22,29

Vít Bárta

Ještě že Kalousek nemá ČNB

2.2.2013 v 16:12 | Karma: 31,25
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1732x
Poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.
Od 13. července 2010 do 21. dubna 2011 ministr dopravy České republiky.
Zakladatel, dlouholetý generální ředitel (do února 2010) a spolumajitel (do 7. července 2010) bezpečnostní agentury ABL. Manažer odvětví roku 2008 v soutěži organizované Českou manažerskou asociací.
www.vitbarta.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky