Nečas s Kalouskem zformovali vládu mrtvých brouků

1. 06. 2013 20:04:59
Česká ekonomika se v těchto dnech již čtvrtý rok v řadě propadla v žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD. Vláda „rozpočtové zodpovědnosti, boje proti korupci a konkurenceschopnosti“ nás tentokrát posunula z 33. příčky na 35. V důsledku osvícených pseudoreforem tak zvané pravice jsme se v letech krize již propadli z 28. na 35. místo, tedy o sedm příček. Vzhledem k tomu, že hodnoceno bylo pouhých 60 ekonomik, již před několika lety jsme se ocitli mezi těmi horšími a to prosím pěkně mimo jiné za Litvou, Polskem, Thajskem, Mexikem a Kazachstánem.

Vysoké příspěvky na sociální zabezpečení, korupce, byrokracie, netransparentnost, absolutní nestabilita hospodářské politiky, to jsou první slova, která bafnou na případného zahraničního investora, který se rozhodne přečíst si nějaké to hodnocení naší ekonomiky předtím, než se zde rozhodne riskovat své peníze. Důsledkem poklesu konkurenceschopnosti je rekordní růst nezaměstnanosti, další propad ekonomiky, propad výběru daní a dluhy, dluhy a ještě jednou dluhy. Sliby ODS o nezvyšování daní jsou tytam a v posledních letech bylo zvýšeno tolik daní, kolik nikdy dříve. I tak to však nestačí a Kalousek proto označuje za rozpočtovou odpovědnost státní dluh České republiky ve výši 1 716 000 000 000 korun. Plánovaný deficit státního rozpočtu v naprosto neadekvátní výši 100 000 000 000 korun je nám pak prezentován jako hotový zázrak a největší možná zásluha TOP09.

Zhluboka nádech, zhluboka výdech. Spolu s celou řadou dalších poslanců za VV každý měsíc na parlamentní půdě buším do premiéra a jeho ministrů, že tato situace je již dále neúnosná, představitelé vlády však většinou v sobě nemají ani tolik státnického elánu a sebereflexe, aby se alespoň ráčili na poslanecké interpelace osobně dostavit. Demokratické tradice, které se několik desetiletí pokoušíme obnovit, jdou do kytek, vláda si již s pomocí pofidérních manévrů prosadila naprostou většinu zákonů, na nichž měla eminentní zájem a teď v pravý čas přešla k taktice mrtvého brouka, řídíc se heslem „kdo nic nedělá, ten před volbami nic nezkazí“.

Taktika je to rozumná a spolu s naprosto lživou pravicovou rétorikou oběma velkým stranám v příštích volbách jistě vynese potřebná procenta. Nicméně ze strategického hlediska to nic nemění na tom, že Česká republika čelí katastrofě. Naše ekonomika se propadá do nevídané recese, naprostá většina populace v reálných číslech chudne a na obzoru pro rok 2014 není jediná zodpovědná strana, která by mohla v parlamentních volbách získat dostatek hlasů nato, aby tuto situaci dokázala zachránit.

Málo kdo chápe, že spíše než ohnivé pravicové a levicové rétory, které dnes chystají PR oddělení jednotlivý kmotrovských stran, potřebujeme státníky. Spíše než pseudoideology, potřebujeme ve svém čele tvrdé a pragmatické pracanty, s jasnou vizí toho, kudy z této situace ven. Hlavně však sami musíme překonat nesnesitelný mediální šum nad zcela bezvýznamnými podněty, abychom procitli a uvědomili si hospodářskou tragédii, které čelíme. Jen málokdo to již dnes pochopil. Jen málokdo prohlédl špinavý PR trik, kdy politiky s reálnou státnickou vizí nazývají populisty, zatímco bezpáteřní ignoranty, kteří mají celou tu dnešní situaci na svědomí, nám dnes servírují jako jedinou možnou volbu pro příští rok.

Mimochodem, přečtěte si, jak na vás velké strány chystají ústavní zákaz snížování daní: ZDE.

Autor: Vít Bárta | sobota 1.6.2013 20:04 | karma článku: 21.25 | přečteno: 1005x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 274 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 632 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1732
Poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Od 13. července 2010 do 21. dubna 2011 ministr dopravy České republiky. Zakladatel, dlouholetý generální ředitel (do února 2010) a spolumajitel (do 7. července 2010) bezpečnostní agentury ABL. Manažer odvětví roku 2008 v soutěži organizované Českou manažerskou asociací. www.vitbarta.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...